2021-06-09 10:21:19• hírek • Bede Emőke

Kiderült, mely városokban a legjobb élni

Auckland. Forrás: commons.wikimedia.org
Auckland. Forrás: commons.wikimedia.org

A pandémia alaposan átírta azon világvárosok toplistáját, ahol a legjobb élni: az európai metropoliszok lecsúsztak, átadva ezzel a vezető helyeket a járvány ellen egészen hatékonyan védekező Ausztráliának, Japánnak és Új-Zélandnak – mutat rá a The Economist éves összesítése, mely szerint jelenleg a legélhetőbb város az új-zélandi Auckland.

A The Economist a toplista összeállításakor egy úgynevezett élhetőségi indexet vesz alapul, mely több mint 30 tényező alapján vizsgálja a városokat. Olyanokra kell itt gondolnunk, mint például az egészségügy, a kultúra, a környezet, az oktatás vagy épp az infrastruktúra. A világjárvány miatt azonban ez alkalommal olyan szempontokat is figyelembe vettek, mint az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás vagy a kulturális intézményeket, éttermeket és iskolákat érintő korlátozások.


Mint említettük, a világ legélhetőbb városának a több mint 1,6 millió lakossal rendelkező Aucklandet kiáltották ki, viszont előkelő helyen végzett Oszaka (Japán), Adelaide (Ausztrália), Tokió (Japán) és Wellington (Új-Zéland) is.



Az indoklás szerint Auckland a koronavírus-járvány ellen folytatott eredményes harc miatt került a rangsor elejére, hisz ennek köszönhetően a város életét a világ más részeihez képest kevésbé nehezítették meg a korlátozások. Ezzel szemben az európai városok kifejezetten rosszul teljesítettek. Ausztria fővárosa, mely 2018 és 2020 között a legélhetőbb város volt, most a 12. helyen végzett, a németországi Hamburg pedig 34 pozíciót vesztett, így jelenleg csak a 47-ik a sorban.


A legnagyobb előrelépést Hawaii állam fővárosa, Honolulu mondhatja magáénak, mely 46 helyet javítva felkerült a 14. helyre. A tanulmány készítői szerint ebben hatalmas szerepe volt a pandémia elleni intézkedések és az oltási kampány eredményességének.


Az idei összesítés szerint a legkevésbé élhető város e pillanatban a szíriai Damaszkusz, melyre a jelenleg is zajló polgárháború visszavonhatatlanul rányomta bélyegét.


A tíz legélhetőbb város 2021-ben:

  1. Auckland, Új-Zéland (96.0)
  2. Oszaka, Japán (94.2)
  3. Adelaide, Ausztrália (94.0)
  4. Wellington, Új-Zéland (93.7)
  5. Tokió, Japán (93.7)
  6. Perth, Ausztrália (93.3)
  7. Zürich, Svájc (92.8)
  8. Genf, Svájc (92.5)
  9. Melbourne, Ausztrália (92.5)
  10. Brisbane, Ausztrália (92.4)
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: